mięso sezonowane w Krakowie

Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Włoskie restauracje to w Polsce najczęsciej spotykany typ gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, pożywne oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Bardziej wrażliwi goście kosztują rzadsze dania takie jak risotto, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za dobrą restauracją włoską trzeba przyjrzeć się kilku elementom: czy restauracja korzysta z włoskich składników, czy w menu znajdują się też mniej popularne włoskie dania, czy karta win, oferuje typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to bogata wielość smaków i jedzenie z wielu miejsc Włoch. Dobra włoska restauracja stworzy naturalnie włoski nastrój.

Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to nie znaczy, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to wspaniała kuchnia europejska .

Aromatyczne wina włoskie

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która pretenduje do tytułu bycia eleganckim punktem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać wina. Kolacja bez wyjątku powinien obejmować też aperitiff. Kieliszek alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji reguła. jedzenie Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie vin santo, kalabryjskie bivongi oraz pantelleria z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodną kartę win.

Klasyczna włoska restauracja

Chcąc zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez wątpienia trzeba odwiedzić restaurację, która umie podać nie tylko pasty i pizzę.
Zobacz film