jaka mozzarella

Pyszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim produkcie mowa? Niewątpliwie, gra toczy się o mozzarellę. Znany na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a od początku do końca z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, ale także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek jednocześnie nie zmienia własnego łagodnego oraz naturalnego smaku.

włoskie tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy czy też innych potraw, czy to z makaronami bądź innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niesłychanie charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w wyjątkowych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne

mozzarella na słodko   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w samej rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa oraz receptura są napisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

mozzarella

Skąd w takim razie wziąć innowacyjny, smakowity ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – faktycznie warto dopłacić oraz cieszyć się pysznym smakiem.